BAYBURT'TA ÖĞRENCİLERİN YETİŞTİRDİĞİ ATA TOHUMLARI, KÖYLÜLERE DAĞITILIYOR  
BAYBURT'TA ÖĞRENCİLERİN YETİŞTİRDİĞİ ATA TOHUMLARI, KÖYLÜLERE DAĞITILIYOR

BAYBURT'TA ÖĞRENCİLERİN YETİŞTİRDİĞİ ATA TOHUMLARI, KÖYLÜLERE DAĞITILIYOR

Bayburt merkeze bağlı Adabaşı köyünde, öğretmenlerinin yardımıyla okul bahçesinde kurulan seraya atalık tohumlar eken öğrenciler, elde ettikleri yeni tohumları 13 köyde çiftçilik yapan vatandaşlara dağıtıyor.

Adabaşı İlkokul ve Ortaokulu yönetici ile öğretmenleri, fen bilgisi dersinde öğrencilere tohumun çimlenmesini anlatırken çoğu öğrencinin köyde yaşamasına rağmen ürünleri tohumdan değil, hazır fide alarak ürettiklerini öğrenince okula sera yapma fikri ortaya çıktı. Okulun bahçesine il tarım ve orman ile millî eğitim müdürlüklerinin desteğiyle sera kuruldu.
 
Ata tohumlarının yaşatılmasını hedefleyen öğretmenler ve öğrencileri; seraya domates, salatalık, patlıcan, biber, nane kavun, karpuz, bal kabağı, fasulye, soğan gibi 10 çeşit tohum ekti.
 
Verimli toprakların bulunduğu Çoruh Vadisi'ndeki okulun eğitimcileri, civar köylerden atalık tohumlar buldu. Tohum ekimine ortaokul öğrencileriyle başlayan öğretmenler, sonrasında tüm sınıflardaki öğrencileri sürece dâhil etti. Öğrenciler haftada en az bir gün seraya geliyor ve tohumun çimlenmesini yerinde gözlemliyor. Serada keyifli vakit geçiren çocuklar, aynı zamanda toplumla iç içe olmak, üretim ve organik tarım, üretmeden tüketmemeyi alışkanlık hâline getirmek gibi birçok şeyi de öğreniyor.
 
Seranın kurulmasından bu yana geçen 2 yıllık zaman zarfında pek çok tohum elde edildi. Taşımalı eğitimle civarda bulunan 13 köyden gelen öğrenciler, elde ettikleri tohumları kendi köylerindeki komşularına dağıtarak yörede pek çok çiftçiye ulaştırdı.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.